Om Ann og Iren

Om oss

Iren er oppvokst med hund: Risensnausere, Schæfer og norsk buhund og har vært aktiv med hund siden 1965. Da som kennelhjelp med rasene: Greyhound, Schæfer, Yorkshire terrier, stor Puddel og Italiensk mynde. I tillegg til arbeid i kennelen som pass og stell av valper og turer med hundene, fikk hun også være med på å slippe greyhound på stevner (den gangen det var lov med veddeløp). I tillegg ble det mye lydighets- og utstillingstrening. Iren var også så heldig å få ha tre valpekull hjemme hos seg fra oppdretteren,Ingebjørg Serierstad.

 

Ann var ikke så heldig at hun vokste opp med hund. Etter en kort periode med en omplasseringshund ble det nedlagt veto mot hund i huset.

Hennes første egne hund ble briarden I.Q i 1984. I.Q var en praktfull familiehund som elsket mennesker, spesielt barn. Iren ble kjent med I.Q i 1993, og vi fikk tre fine år sammen før I.Q døde i 1996 og etterlot seg et hav av sorg.

 

I henholdsvis 1996 og 1998 kom våre Softcoated Wheaten Terrierene i hus. 

Og takket være ML-Sweet Charm II -Thinka, som vi kjøpte av Liv og Morten Bratlie, begynte vi på kurs og ble kjent med bl.a. Kirsten Bjørnelykke, Geir Ottesen og Janna Oulie i Oslo og Omegn Dressur Klubb, OODK. 

Kursinterressen var vekket og i 1998 tok Iren NKK`s instruktør utdannelse for kl I i lydighet. 

Både Ann og Iren konkurrerte i lydighet og litt agility, samt at vi trente litt bruks også i OODK. Vi var hjelpeinstruktører i agility,  både på kurs og treninger, og vi ble kjent med bl.a. Harald Skjeldrup og Tor og Venke Henning. 

Vi forble medlemmer og holdt kontakten med OODK i mange år selv om vi flyttet ut av Oslo. Vi takker ydmykt for all lærdom vi har fått med oss fra denne fantastiske klubben og dens mange kunnskapsrike instruktører og medlemmer, og ikke minst for interessen for å lære om hund og hundeadferd som de videreformidlet til oss. 

 

I 2000 fikk vi vår første Pumi i hus, FreTo`s Born Buzzy- Bissi. Hun tok  bronsemerke i lydighet 9 mnd gammel og konkurrerte senere i lydighet. 

Så ble det flere kurs. Klikkertrening og Freestyle i tillegg til lydighet. Først med Merete A. Huser, så i Sverige med Emma Willblad og Frida Binett. 

På flere av Pumitreffene i Sverige var Ann på klippekurs hos Akinnaz også. 

Fra før hadde Ann gått flere klippekurs på Softcoated Wheaten Terrier i regi av Petsabell`s kennel i Moss der vår andre softis, Henriette, kom fra. 

 

Vi ble i 2000 også medlem av KUR, Klubben for Ungarske vakt- og gjeterhunder i Norge. Der fikk vi gleden av å bli kjent med Ingerid Skavdal som i sin tid var med å starte KUR. Hun delte villig av sin imponerende mengde kunnskap om de ungarske vakt- og gjeterhundrasene. Ingrid var en flott støttespiller for Ann i de 8 årene hun satt som redaktør for klubbens blad, KURér. Ingrid og ektemannen Jan trykket også bladet gratis i mange år.

Dessverre gikk Ingrid bort så altfor tidlig, og vi savner henne dypt.

 

I 2008 begynte Ann på gjeterhund kurs i Sverige hos Ewa på Mårtensby Gård, der var hun sammen med Ørjan Halvorsen som da hadde begynt på sin instruktørutdannelse for de kroppsgjetene rasene i FCI gruppe I. Vi var også så heldige som fikk være ansvarlige for Askim Hundeklubb sitt valpeshow i mange år.

 

I 2007 og 2009 hadde vi selv Pumitreff med bl.a. klippekurs i Trondheim. Da med god hjelp fra Ingerid Skavdal. Siden den gang har Ann hatt mange klippekurs for Pumi i Askim, Tønsberg og på Vågå. Hun har dessuten også gitt opplæring til profesjonelle hundefrisører i Pumiklipp. Ann har også hatt gleden av selv å få klippe Pumi sammen med utenlandske hundefrisører som Annika Lindén i Sverige, Chris Levi fra USA og Tünde Baloghnè Jancsovics fra Ungarn. 

 

I 2012 importerte vi vår første pumi fra Ungarn, og i 2013 var vi igjen i Ungarn og deltok på verdensutstillingen i Budapest. Utstillingen ble en del av et arrangement satt i stand av bl.a Annika Lindén (Akinnaz) hvor påfølgende uke ble tilbrakt ute på slettene i Hortobagy i Ungarn. Der lærte vi om Pumiens hjemland, flora, fauna, tradisjonelt håndverk, matlaging og vi ble kurset i lydighet og gjeting. En uforglemmelig uke hvor vi fikk møte mange oppdrettere fra alle verdenshjørner og vi fikk mange venner for livet. 

De to pumiene vi hadde med oss bestod den Ungarske karaktertesten med bl.a. hopp over åpen flamme, begge fikk godt over 90 poeng av 100 mulige. 

I tillegg bestod begge to gjeterinstinkt testen der. 

Vi gjorde det også meget bra på utstillingen i regi av den ungarske Pumiklubben og dro med oss et ungarsk Cert hjem i tillegg til diplomer for bestått og godt gjennomført kurs i Gjeterhund uka der.

 

Siden har vi importert flere pumier fra Ungarn, og vi har et godt samarbeid med seriøse ungarske pumioppdrettere og andre pumieiere der i tillegg til vårt vennskap og samarbeid med andre utenlandske oppdrettere. Akinnaz i Sverige og Napos i Finland.

 

Fra 2008 og hvert år fram til og med iår ,2020, har vi og mange av våre valpekjøpere vært på  gjeterhund kurs og de fleste har bestått gjetinstinkt testen hos Ørjan Halvorsen som driver Fjellgjeting i Vågå. 

 

I 2006 solgte vi en tispevalp, Bissibingens Chera BuYa til FreTo`s og hun ble satt på fôr hos Astri Hauge, instruktør for søkshunder i Rjukan lag. Derfor har vi også hatt gleden av å gå flere sporkurs hos Astri.

 

Etter at vi i 2003 startet oppdrett av pumi og ble Bissibingens har Ann og Iren bare fortsatt å gå kurs: sporkurs, valpekurs, nybegynnerkurs og videregående kurs, ID-kurs, smeller kurs, og Barn Hunt kurs. Ann har også tatt en instuktørutdannelse, og vi har gjennomført NKK`s oppdretterskole. 

 

Når våre tre første pumi kull ble født fikk vi god hjelp av Torild Frøberg i FreTo`s. Siden har Beathe Schultz fra kennel Azravi’s vært vår faste gudmor med unntak av J-kullet der Kristin Pedersen fra kennel Nordic Working steppet inn som reserve gudmor. Tusen takk for all hjelp og uvurdelig lærdom damer. 

Tre av Bissibingens kull : I-K og M-kullene ble født hos vår daværende kennel lærling.

 

Siden 2003 til 2020 har vi hatt 13 pumikull fra A (som ble et S kull) til M- kullet, tilsammen 53 valper. Ann har hatt de aller fleste på klippebordet fra 4 mnd alder i tillegg til alle fra Bissibingens som har ønsket en klipp, pluss mange Pumier som ikke kommer fra oss. 

 

Vi er skjønt enige om at vi aldri blir utlært på noe, så vi kommer til å forsette å gå på kurs å lære og framfor alt kose oss og ha det gøy sammen med Pumiene våre og vi gleder oss til fortsettelsen. 

 

Vil dere vite mer om våre Pumier, gå inn på vår `meny` så finner dere linker, stamtavler, bilder og mye mye mer her 😄